Blog

Rouwverwerking

Mijn verhaal

Als jonge vrouw ben ik plots mijn vader verloren. Ik was nog net geen 23 jaar toen ik voor het eerst heel bewust geconfronteerd werd met rouwen. Het plotse en bruuske gebeuren loopt nu nog steeds als een rode draad door mijn leven en ik kan de momenten niet tellen waarop ik hem gemist heb en nog mis. Het zijn zowel de grote levensgebeurtenissen maar vaak ook de kleine zaken die mij aan hem doen denken.

Als je zo jong je vader verliest, kan er zo veel niet meer worden gedeeld. Mijn kinderen hebben mijn vader nooit gekend en ook dat doet mij vaak nog het meest pijn. Het lijkt alsof er een tak is weggezaagd van de stamboom. Ik vertel heel veel verhalen, anekdotes  zodat ik hem voor hen  levendig houd. Mijn ervaring heeft me geleerd dat er binnen onze huidige samenleving weinig tijd kan genomen worden om te rouwen. Je wordt verplicht om de draad weer op te nemen en verder te gaan. Want zo zeggen de meeste mensen dat ook : “Het leven gaat verder.” Heel goed bedoeld maar voor jou staat het leven stil, gewoon stil. En dat mag……

Binnen mijn praktijk begeleid ik ook mensen met ASS tijdens een rouwproces. Voor hen is een rouwverwerking vaak heel anders dan voor iemand zonder ASS. Daarom verdient dit alle aandacht.

Claire Vanden Abbeele heeft in haar boek ” Er zijn voor jou” een hoofdstuk geschreven over kinderen met een Autismespectrumstoornis en rouwen. De moeite om eens te lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s